Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2016. január 4., hétfő

A klímaváltozás idén is tovább folytatódik ...




Olvadó tenger-jég St.John's-nál (2009, Koncz Péter)
Ma az északi tenger-jég kiterjedése az 1981-2010-es átlaghoz képest (13,804 millió km2) majdnem 10 %-kal kisebb (12,798 millió km2)! Egyes helyeken 30-40 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, mint ami ilyenkor szokásos!

A tenger-jég kiterjedését itt követheted nyomon! 

Kaliforniában pedig idén immár 5. éve várják a csapadékot...
Tűz Kaliforniában (www.theskepticsguide.org)

Obama szavaival élve "California is bone dry". Olyannyira, hogy kiszáradnak és felgyúlnak az erdők; éppen most 13 helyen ég az erdő.

Ezen a térképen követheted, hogy éppen hol ég az erdő.

1 megjegyzés:

  1. Kaliforniában most éppen az aktuális El Niño hatásban reménykednek, az ott általában nagyobb téli csapadékkal jár, így egy kicsit fellélegezhetnének a szárazságból.

    VálaszTörlés