Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2018. február 9., péntek

Mit eszik a hód?

A lignin esete a cellulózzal


Olvasás ideje: 2 perc

Úgy esett, hogy egy konferencián találkoztam Fekete Sándor György professzorral. Alaposan átbeszéltük a szárazanyag-felvétel és az emészthető rostok kérdéskörét. Szóba került a cellulóz és a lignin, illetve azok emészthetősége is. És ezen keresztül felmerült, hogy egy olyan állat mint a hód, vajon mit kezd azzal a rengeteg fával, amit betermel egy-egy fa kidöntésekor. A rövid válasz: Semmit! Bevallom én is abba a csoportba tartoztam, akik naívan úgy gondolják, hogy a hód (Castor fiber) - latinosok, angolosok figyelem fiber = Rost! - az egyetlen melegvérű állat, ami képes lebontani a lignint. Ez persze sokakban felmerült korábban is. Fel is boncoltak jópár egyedet, hogy megfejtsék a titkot. De a válasz prózaian egyszerűnek bizonyult. Táplálkozás során, ez az építőmester méteres fákat is kidönt. Elsősorban a fák kérgét és hajtásait fogyasztja, de óhatatlanul lenyeli az egyébként, számára is emészthetetlen fatestet (xilém) is. A valódi táplálékot a fa háncsa (floém) jelenti, aminek cellulóz és szénhidrát tartalmával már elboldugulnak az emésztőenzimek. Így is az elfogyasztott cellulóz csupán harmada hasznosul. Tehát igaz ugyan, hogy a szőrös gátépítő fát eszik, de ő sem boldogul a természet acéljával a ligninnel. Egyedül gombák és néhány baktérium képes feldarabolni a lignint, fogyasztható darabokra, amivel már az állatok (pl. termeszek) is elboldogulnak.

De ha kedvünk támad levezetni a stresszt, akkor már tudjuk kihez forduljunk itt 😉

Ha tudni szeretnéd, hogy valójában mit eszel, amikor vaníliás sütit majszolsz vagy fejfájás gyötör akkor fedd fel a valóságot itt.  

És ha munkaerő hiánnyal küzdenél a marháidnál, ne keress tovább! A megoldás egy HÓD!

4 megjegyzés:

  1. A termeszek emésztéséről kicsit bővebben
    https://www.scimex.org/newsfeed/termites-unique-gut-wood-factory-key-to-global-domination-incl-video

    VálaszTörlés
  2. ebbol mindent megtudtam csak azt nem h mit eszik

    VálaszTörlés
  3. A hód ereje
    https://www.portfolio.hu/short/20230327/video-varatlan-latogato-erkezett-egy-ukran-loveszarokba-605474

    VálaszTörlés
  4. Ma láttam egy hód úszott egy nagy kukorica száral a folyón keresztül, vitte haza a koma!

    VálaszTörlés